BELEIDSPLAN

Inleiding

De Stichting van Well-Nijhof is opgericht op 30 september 1998 door de heer C.A.C. van Well en mevrouw H.M. van Well-Nijhof. De Stichting heeft tot doel het Achterhoekse coulissenlandschap in stand te houden en een bijdrage te leveren aan het behoud van de inrichting van de streek.


De Stichting realiseert haar doel door het verwerven van cultuur- en bosgronden en deze samen te voegen tot landgoederen in een samenstelling welke in overeenstemming is met de doelstelling. De Stichting streeft ernaar deze landgoederen te rangschikken onder de Natuurschoonwet (NSW) om een kwaliteitsborging van de landgoederen te krijgen. De Stichting streeft naar een maximale openstelling van de landgoederen.


De Stichting heeft twee landgoederen welke gerangschikt zijn onder de Natuurschoonwet, Landgoed Erve Kostverloren in Barchem, groot 31,65 ha, en Landgoed De Mezerij in Ruurlo, groot 18,56 ha. De landgoederen betreffen cultuurgronden, bos. De cultuurgronden worden aan plaatselijke boeren verpacht; de niet verpachte delen van het landgoed zijn zoveel mogelijk toegankelijk voor het publiek. 

Statutaire doelstelling

De Stichting heeft tot doel de instandhouding en exploitatie van onroerende goederen als landgoederen in de zin van de Natuurschoonwet 1928, in het bijzonder in de Gelderse Achterhoek

Openstelling en veiligheid

De Stichting streeft ernaar dat de opengestelde bezittingen veilig zijn voor de bezoekers. De Stichting heeft hiertoe in 2023 een VTA controle laten uitvoeren voor de Landgoederen. Uit de inventarisatie zijn objecten geïdentificeerd welke aandacht behoeven. De werkzaamheden zijn in 2024 afgerond. De Stichting zal deze inventarisatie periodiek laten uitvoeren. Tussentijds zal de Stichting actief uitvoering geven aan berichten van bezoekers en/of partners inzien zij dit zinvol acht.

Verwerving en vervreemding van bezit

Uitbreiding van het bezit zal enkel plaatsvinden wanneer de financiële middelen van de Stichting, eventueel met een door toezeggingen afgedekte schuldpositie over een beperkte periode, dit toelaten. De Stichting opereert ten aanzien van uitbreiding van het bezit passief; aangeboden percelen landbouwgrond en/of bos zullen door het bestuur beoordeeld worden tegen de achtergrond van de doelstelling van de Stichting, de inpasbaarheid en ondersteuning van het huidige bezit en tegen de mogelijkheden tot financiering.


Het bestuur van de Stichting bespreekt periodiek mogelijke aankopen. Bij verkoop van bezit wordt zo veel mogelijk beoordeeld of het toekomstig gebruik binnen de doelstemming van de Stichting valt.

Actuele beleid en werkzaamheden

Het actuele beleid van de Stichting is het in stand houden van het huidige bezit door een verantwoorde inrichting en onderhoud en het verpachten van de landbouwgronden op zodanige wijze dat het gebruik van de gronden in overeenstemming is met de doelstelling van de Stichting. De Stichting werkt voor het dagelijks beheer en het vormgeven van de lange termijnvisie ten aanzien van het beheer van de landgoederen samen met Rentmeesterkantoor Eelerwoude. De uitgangspunten en werkzaamheden ten aanzien van  de verantwoorde inrichting en onderhoud van de landgoederen zijn vastgelegd in een in 2023 opgesteld bosbeheersplan voor de lange termijn. In dit plan is de algemene visie op de ontwikkeling van het bos voor de landgoederen uitgewerkt in termen van functies. Deze visie is per beplantingstype omgezet in een beheersdoelstelling en een onderhoudsplan voor de lange termijn.


Bosgronden

Bij het beheer van het bos wordt een meervoudige doelstelling gehanteerd. Behoud en ontwikkeling van de natuurwaarden heeft hierbij een eerste prioriteit. Houtproductie zal vooral in de vorm van dunning plaats vinden en zal bij een aantal percelen naaldbos de hoofdfunctie zijn. Op termijn wordt gestreefd naar een bosbestand van inheemse boomsoorten. Hiertoe zullen de percelen met uitheems naaldbos geleidelijk worden omgevormd. Het herstel van de in het bos aanwezige vennen heeft een hoge prioriteit.


Behoud en ontwikkeling van de natuurfunctie houdt ook in dat de recreatieve functie wordt versterkt. In de lange termijnvisie lift deze functie dan ook mee met de natuurfunctie. Om een recreatieve beleving mogelijk te maken zijn de landgoederen openstelt. De rabatten welke in 't-Rijkenbargse bos aanwezig zijn, komen steeds minder voor in de Nederlandse bossen en zullen behouden moeten blijven.


Landbouwgronden (cultuurgronden)

De landbouwgronden op de landgoederen Erve Kostverloren en De Mezerij worden verpacht aan agrarische ondernemingen waarbij een verantwoorde exploitatie door de pachter mogelijk moet zijn. Veelal zal de pacht een langere duur hebben, binnen de grenzen van de door de Stichting gekozen vorm van de geliberaliseerde pacht, waardoor door de pachters een verantwoorde bemesting kan plaatsvinden.

Het verwerven van middelen

De Stichting opereert niet actief ten aanzien van het verwerven van middelen. Op de website zal informatie gegeven worden over de mogelijkheden om de Stichting in haar werkzaamheden te ondersteunen.

Beheer van het vermogen van de Stichting en de besteding ervan

Het bestuur beheert het vermogen van de Stichting en bepaalt de besteding van de middelen binnen de kaders die de statuten aangeven. Jaarlijks stelt de Stichting een jaarrekening op welke in het bestuur wordt besproken en goedgekeurd.


Bij liquidatie van de Stichting wordt een eventueel batig liquidatiesaldo door het bestuur bestemd voor een doel, zoveel mogelijk overeenkomend met het doel van de Stichting en de wettelijke voorschriften hieromtrent.

Communicatie ten aanzien van de werkzaamheden van de Stichting

De Stichting heeft een website waarop informatie wordt verstrekt, waaronder die informatie volgens de voor ANBI's geldende voorschriften. 

Barchem, 24 januari 2025